En unik og energieffektiv enebolig

Jan Christian liker design, teknologi og er opptatt av at huset skal være energieffektivt. Derfor har han valgt å investere i KNX som er et kablet smarthussystem i kombinasjon med toppsystemet til Sensio, som er et svært fleksibelt, brukervennlig og kan gjøre det meste smart og styrbart.

Automatisert varmestyring for minst mulig energibruk

Jan Christian Torvestad har ikke bygget et vanlig hus. Det 400 kvm store murhuset er bygget i moderne funkis stil, med en stor glassfasade mot vest som gir huset karakter og mye naturlig lys. Men det er først på innsiden man skjønner at dette ikke er et «vanlig» bolighus.

Alt av varmen i huset er automatisk styrt gjennom smarthuset, som er programmert etter når på døgnet man faktisk trenger strøm. Her er huset programmert til å sette huset i borte-modus når man går ut døren, automatisk nattsenking av temperatur, samt regulering av temperaturen i forhold til temperaturen ute. For å ha mest mulig fleksibilitet falt valget av varmekilder på tradisjonelle varmekabler. Fordelen med varmekabler er at disse reagerer hurtigere ved temperaturendringer og gir større fleksibilitet. Dette gir et mer komfortabelt hus å leve i, spesielt på Vestlandet hvor temperaturene varierer mye og ofte. I tillegg til å være fleksibelt er varmekabler – ut fra en nåverdiberegning som inkluderer både anskaffelse og bruk – et mer kostnadseffektivt alternativ enn eksempelvis vannbåren varme, samtidig som det er svært energieffektivt når man kombinerer det med et styringssystem.

En finesse Jan Christian har valgt er varmekabler langs de store vinduene mot vest som er koblet opp mot sensorer i den store glassfasaden. Disse balanserer kuldeeffekter ved vinduene slik at man minimerer varmetapet og unngår kaldras når det blir kaldt ute. Nå skal også varmepumpene kobles opp mot KNX-styringen i huset, slik at husets 3 varmepumper kan tidsjusteres etter kundens levemønster.

Styring av lys, dører og takvindu

Styring og programmering av lys, dører og vindu gjør huset veldig praktisk. Jan Christian drar for eksempel frem at det er utrolig praktisk å kunne åpne opp hoveddøren via en app på mobilen for å slippe inn besøkende dersom han ikke har mulighet til å være hjemme selv. Videre drar han frem det som kanskje er det kuleste og som skiller seg ut fra andre installasjoner; et helautomatisert takvindu som han kan åpne med appen for få luft inn i den store solfylte stuen. På varme sommerdager gir vinduet en deilig trekk gjennom stue og den åpne kjøkkenløsningen, og man slipper dermed å bruke energi på kjøling med varmepumpene.

Utfordret med ny teknologi og muligheter

Jan Christian synes Helgevold har vært en fremoverlent og oppdatert partner som har utfordret han med ny teknologi gjennom hele prosessen. Selv er han svært interessert i teknologi og jobber med autonom undervannsteknologi i Equinor. Dette er nok en av grunnene for at han nå sitter igjen med de beste tekniske løsningene i sitt nye hjem.

Selve prosjektet har han styrt selv og planlagt alt ned i hver minste detalj. Alt fra plassering av ventilasjonsanlegget, til integrerte høyttalere, stikkontakter, komposisjon av lamper og naturlig lys, er nøye gjennomtenkt. Huset bærer preg av en svært nøyaktig planlegging til fingerspissene. Et eksempel er at det akkurat går en vanlig champagneflaske på kanten av det innebygde badekaret i hovedetasjen.

– Helgevold har vist at de er svært fremtidsrettet og introduserte meg blant annet for Smarthus og det aller nyeste innen hjemmeautomasjon. For å gi et eksempel på dette er de nye multitouch skjermene til Schneider Electric som vi valgte å installere i stedet for tradisjonelle brytere. Jeg ble en av de første i Norge til å få installert disse skjermene som er stilrene og gjør at jeg kan styre det aller meste i et rom fra én og samme bryter, i tillegg til at jeg kan legge inn egne scenarier som for eksempel å dimme ned alle lamper til 30 % til fredagskosen.

Motiv: Lys- og varmestyring med Multitouch bryteren til Schneider Electric. Foto: Meling Media

Etter hvert kan også solskjerming styres fra samme bryter. Skjermene finnes i de fleste rom i huset og har et stilrent og diskré design som står i stil til det moderne hjemmet. Jan Christian er fornøyd med at han slipper rekken med brytere som man vanligvis har i tradisjonelle installasjoner for å styre samme mengde med lyskilder og varme som han kan programmere inn i multitouch bryteren.

Anbefaler Helgevold som samarbeidspartner

– Helgevold har vært med gjennom hele prosjektet fra planlegging til ferdigstilling. Prosjektleder i Helgevold, Jan Halvard Andersen, har vært en god og kunnskapsrik diskusjonspartner, og har introdusert mye nytt og spennende til prosjektet. Helgevold har vært veldig involvert i prosessen og deltatt på byggemøter, diskutert belysning i mange timer med meg, og gitt kontinuitet i det langvarige prosjektet hvor hovedentreprenør har blitt skiftet flere ganger. Vi er allerede i gang med å planlegge utvidelse av smarthuset og integrere solskjerming i systemet.

Vi takker Jan Christian Torvestad for tilliten og et spennende oppdrag.