Totalrenovering av 70-tallshus på Solvang

Et eldre 70-tallshus på Solvang ble totalrenovert til et moderne og stilrent funkisinspirert hjem. Helgevold har levert alt av elektro og smarthusløsninger til prosjektet.

Arkitektfirmaet Sevland Bunyan Arkitekter AS fikk i oppgave å gjøre fasaden og huset moderne og funksjonelt, og transformerte det gamle huset til et stilrent moderne nybygg. Familien ønsket seg et stort allrom med åpen kjøkkenløsning, store vindusflater og et funksjonelt hus. Dette huset skulle tas inn i fremtiden både innvendig og utvendig, og ble oppgradert med ny isolasjon, vegger, tak og elektro. Det eneste som ble beholdt var store deler av den praktiske rominndelingen, den gamle trappen, og mursteinspipen som ble pusset frem med stålbørster. Den grove mursteinen står som hjerte i huset, med en rustikk og industriell look mot de nye glatte overflatene i huset. Byggentreprenøren Stokka og Sjo Bygg AS var totalentreprenør på prosjektet, mens Helgevold hadde alt av elektroarbeidet.

Elektro for fremtiden

Familien ønsket også en moderne bolig når det gjaldt elektro og tekniske fag. Gjennom god dialog og planlegging ble det lagt inn KNX smarthus, som er et kablet smarthussystem som gir stor grad av fleksibilitet og stabilitet for familien. Utgangspunktet for å velge et smarthus var at de ønsket et hus som tilpasset familiens bruksmønster, som gjør hverdagen enklere og mer praktisk, og som vil være mulig å bygge videre på i fremtiden. Det er også energieffektiv ved at temperaturene justeres seg ned automatisk om natten, når man er borte, og skrur opp temperaturen når huset er i bruk. Toppsystemet fra Schneider Electric gjør at familien kan styre varme og lys fra telefonen sin uavhengig av hvor i verden de måtte befinne seg, de har også mulighet til å kunne tilpasse scenariorer selv slik at huset også tilpasses etter fremtidig bruksmønster.

Begge bad har bevegelsesfølere som tenner lyset i det man går inn på badet og slår av lyset når det ikke er er i bruk. I tillegg er det bevegelsesfølere ved inngangsdør i hovedetasjen og i gangen og vaskerommet i 1.etg.

– Dette er noe av det som vi er mest fornøyd med når det gjelder elektro. Vi slipper å tenke på å skru av og på lyset når vi skal på badet eller ned på vaskerommet og gangen. Det er en veldig liten ting, men som likevel utgjør en praktisk forskjell på hvordan vi lever i huset.

Smarthuset er også satt opp slik at man har mulighet til sette huset i ulike modus/senarier. Eksempel på dette er borte-modus som enten kan velges på hovedbryter ved inngangsdøren og på mobilen. Alt lys slukkes og varmekablene i hele huset settes ned til en lavere temperatur. Ellers er utelys satt opp med astrour-funksjon som gjør at lyset tennes automatisk etter tid på døgnet og årstidene. Når klokken bikker 11 blir også huset satt i nattmodus, lys dimmes ved bevegelse ut på baderommet om man må stå opp på nattestid, og varmen senkes.

– Ved hjelp av smarthusteknologien får vi et praktisk hus som også reduserer strømforbruket og gjør huset blir mer energieffektivt, som er bra for både oss og miljøet. Helgevold har vært svært behjelpelige på å finne gode løsninger for å spare både energi og penger, noe som har vært viktig i våre valg av varmekilder, styringssystemer og løsninger generelt. Vi har også fått god hjelp i prosessen med å søke støtte til smarthuset vårt til Enova. Her mottok vi 4000 kr i støtte for å ha et styringssystem som regulerer energibruken i huset vårt.

Belysningsplan

Helgevold har satt opp hele belysningsplanen i huset. Familien ønsket i liten grad å benytte tradisjonelle spotter i tak og som resultat preger led-strips og pendelamper mye av belysningen i hjemmet. Familien har fått indirekte belysning som fremhever det moderne uttrykket i huset. Det ble lagt vekt på gode kvalitetsprodukter til en rimelig pris. Pendellampene som er benyttet kommer fra Nordlux, Nordesign og Louis Poulsen. Kombinasjonen med pendelbelysning som stikker seg frem, samt de nedtonede spottene og led-stripene som er innfelt i taket, får man frem den nordiske minimalismen som preger hjemmet.

– Vi er svært fornøyd med elektroplanen på huset vårt. Hver stikkontakt, aksesspunkt, lyskilde og varmekilde er nøye planlagt etter våre behov. Her har Helgevold vært gode rådgivere i en prosess hvor vi måtte ta mange raske valg. Etter å ha bodd her en stund ser vi at vi har truffet godt med plasseringene, og at det passer vår måte å leve på.