Spar strøm med lys


Leter du etter strømsparingstiltak, men vet ikke hvor du skal begynne? Begynn med belysningen. Der er det store muligheter for innsparing.  

– De fleste er ikke klar over hvor mye man kan spare på dette. Strømprisene skremmer mange, og vi opplever at mange kunder er usikre på hvilke grep man kan ta. De fleste tror de største strømbesparelsene ligger i bruk av varmt vann, oppvarming, aircondition eller billading.  Men å bytte ut gamle lysarmatur til nye led-lys er kanskje en av de enkleste og mest effektive tiltak man kan gjøre i næringsbygg, sier Lennart Lodden, teamleder for Helgevold Elektro på Stord.

I takt med økende strømpriser har interessen for oppgradeinger av lys gått opp hos Helgevold. Thomas Hidle er teamleder hos Tess Stord, og da butikken skulle flytte inn i nye lokaler, var utbytting av lysene førsteprioritet.

– I utgangspunktet var det svært dårlig belysning i hallen som gjorde at vi tok kontakt med Helgevold. Da vi innså hvilke store forskjeller nye lys også ville ha å si for strømregningen, var vi ikke i tvil, forteller Hidle.

I løpet av en ukes tid ble alle lysarmatur i den 1200 kvadratmeter store hallen på Heiane på Stord,  byttet ut med ledlys.

– I tillegg bytter vi også ut alt av lys i kontorer og kantine.  Bygget er fra 2008, så vi var forberedt på at vi måtte gjøre en del med del elektriske her. Men at lysbyttet i tillegg ville medføre en stor innsparing på strøm, ble den absolutt største fordelen ved denne investeringen, sier Hidle.

Både privatpersoner og næringsliv har et stort potensiale til å spare strøm på å skifte ut gamle lyskilder, og for mange vil nok den økonomiske fordelen av lysbytte være overraskende på mange. Helgevolds kunder kan også enkelt få svar på hva en slik jobb vil utgjøre av kroner og øre for hver.

– Vi bruker en energikalkulator, hvor vi enkelt kan regne ut hvilke besparelser man kan få på strømregningen ved utskifting av lysene: Vi tar en gjennomgang av lyskildene i bygget, plotter inn hvor mye strøm som brukes, dagens strømpris og kostanden for utskiftingen. Dermed får vi enkelt oversikt over hva kunden kan spare i strøm på å skifte ut lysene, og inntjeningstiden på lysbyttet. Slik får kunden tallene svart på hvitt, og mange blir overrasket på hvor mye dette kan utgjøre. Nylig gjorde jeg denne utregningen for en større bedriftskunde som vurderer å bytte ut ca 350 lysrør med nye led armatur.  Næringslivet kan få strømstøtte for denne typen energitiltak, og med dagens strømpris, vil en investering som dette være inntjent på 1,5 – 2 år, sier Lodden.