Smarthus med det lille ekstra

Det er ingen tvil om at Tor Ivar og Bergitte Rossebø Våge har et øye for det lille ekstra når de først skulle bygge sitt eget smarthus sammen i Haugesund. Boligen er blitt et synlig bevis på at god planlegging og prosjektering fra starten av kan lønne seg.

Selve prosjekteringen startet i 2019 og etter et års planlegging og arbeid kunne de endelig flytte inn i sin nye bolig. Tor Ivar liker design, teknologi og er opptatt av at huset skal være energieffektivt. Derfor har han valgt å investere i KNX som er et kablet smarthussystem i kombinasjon med toppsystemet til Sensio, som er et svært fleksibelt og brukervennlig, og kan gjøre det meste smart og styrbart.

Styre huset med ny teknologi

Dagens teknologi byr på svært mange muligheter, og det er ingen tvil om at kunden her er over gjennomsnittet interessert i framtidsrettede og smarte løsninger. De har vært svært delaktig i å styre prosjektet fra start til slutt og planlagt alt ned i hver minste detalj. Alt fra plassering av stikkontakter, til integrerte høyttalere, komposisjon av lamper og naturlig lys er nøye gjennomtenkt. Det er ingen tvil om at huset bærer preg av nøyaktig planlegging til fingerspissene.

Styring og programmering av lys, dører og solskjerming i vindu gjør huset veldig praktisk. Blant annet ansiktsgjenkjenning på ringeklokke og muligheten for å låse andre inn når du ikke er hjemme selv.

Alt av varmen i huset er automatisk styrt gjennom smarthuset, som er programmert etter når på døgnet man faktisk trenger strøm. Huset er også programmert til å sette huset i borte-modus når man går ut døren, automatisk nattsenking av temperatur, samt regulering av temperaturen i forhold til temperaturen ute. For å ha mest mulig fleksibilitet falt valget av varmekilder på varmekabler i hele underetasjen. Fordelen med varmekabler er at disse reagerer hurtigere ved temperaturendringer og gir en større fleksibilitet. Dette gir et enda mer komfortabelt hus å bo i, spesielt her på Vestlandet hvor temperaturene varierer mye og ofte. I tillegg til å være fleksibelt er varmekabler – ut fra en nåverdiberegning som inkluderer både anskaffelse og bruk – et mer kostnadseffektivt alternativ enn eksempelvis vannbåren varme, samtidig som det er svært energieffektivt når man kombinerer det med et styringssystem.

Et øye for detaljer

Boligen bærer et gjennomgående preg av kreative og unike løsninger. Alt fra sentralstøvsuger gjemt i veggen til «skjult» sensor i taket for å aktivere belysning ved gulvet om natten.

I hovedstuen har de gått for et «rent uttrykk» ved å skjule alle kabler til TV. Løsningen ble å legge alle kabler bak vegg og under gulv, og føre dem inn i en lekker skjenk som stod plassert på den andre veggen. Smart! «The master bedroom» var også et smykke i seg selv! Med inspirasjon fra utenlandsreiser hadde sengegavlen innfelte led-strips og eikespiler – med lekre vegglamper montert. For å utnytte rommets areal har de også fått en plassbygd daybed plassert i rommets hjørne, selvsagt med stikkontakt montert i nærheten for å kunne lade både mobiltelefon og iPad. I tillegg er begge bad og kjøkken utstyrt med Sonos høyttalere i taket.

Med KNX-styring tilrettelagt finnes det ingen grenser for hva man kan gjøre styrbart. Alt fra robotklipper, solskjerming og elektrisk peis kan styres fra telefonen eller nettbrettet. UniFi internett er også levert og montert av Helgevold.

I stedet for tradisjonelle brytere er nesten samtlige rom utstyrt med multitouch KNX-skjermer, som gjør at man kan styre det aller meste i et rom fra én og samme bryter, i tillegg til å ha muligheten for å dimme ned alle lamper til 30% til fredagskosen.

Grønn energi

Å investere i solceller er blitt mer populært med årene, og på taket har kunden fått montert 20 stk solcellepaneler fra vår produsent Solarwatt. Nå er de startet å produsere mer strøm enn hva boligen bruker, og de lader blant annet elbilen med solenergi. Helgevold har også levert og montert Easee elbillader.

Vi vil takke Tor Ivar og Bergitte for tilliten og et spennende oppdrag. Takk til Signatur Bygg og Eiendom for lån av bilder tatt hos kunde.

Det å bygge nytt hus er overveldende. Når alt skal være «smart» og snakke sammen, og teknologien utvikler seg fra dag til dag, var det godt å kunne bruke spisskompetansen hos de utrolig flinke elektrikerne hos Helgevold. Vi er veldig fornøyde med hele prosessen, fra planlegging til ferdigstillelse.

Tor Ivar våge