Komfyrvakten – en trygghet for deg

Komfyren et av hjemmets største kilder til branntilløp. En komfyrvakt gjør hjemmet tryggere ved å kutte strømmen om det skulle oppstå for høy varme. På denne måten kan man avverge en potensiell brann.

I 2010 ble det krav om at alle nye elektriske anlegg skal ha komfyrvakt (NEK 400). Har du ett kjøkken som er eldre enn dette bør du montere komfyrvakt.

Slik virker komfyrvakten

Komfyrvakten består av en optisk varmesensor som ser ned på koketoppen og en strømavbryter som tar strømmen dersom det blir for varmt. Denne er enten plassert bak komfyren eller i sikringsskapet. Hvis sensoren oppdager fare for brann, utsløser den en alarm. Om ingen reagerer på denne, gir sensoren beskjed til en bryter om å kutte strømmen til komfyren. Det finnes mange forskjellige typer komfyrvakter. Noen er skrudd fast på veggen, noen festes direkte på vifta.

Vi bruker FG-godkjente produkter og har lang erfaring som sertifisert elektro installatør.

Hvilken komfyrvakt bør du velge?

Det er stor forskjell på komfyrvakter der ute. Det finnes to typer komfyrvakter; de som kobles fast i det elektriske anlegget, og de som kobles til via ledning i stikkontakt. Noen kan man installere selv, andre krever ekspertise fra en elektriker.

Direktorat for samfunnsikkerhet og beredskap (DSB) testet ulike komfyrvakter for å se kvaliteten på disse, og oppdaget at det er stor forskjell på kvalitet og funksjonalitet. Når du kjøper komfyrvakt er det derfor viktig å se at produktet oppfyller den internasjonale normen for komfyrvakter (NEK EN 50615).

I Norge har vi også FG som utarbeider regler og godkjenner sikringsutstyr for å redusere risiko for brann og innbruddskader. FG står for Forsikringsgodkjent og er en del av Finans Norge Forsikringsdrift. I Helgevold er vi sertifisert innen brann- og innbruddssikring og bruker FG-godkjente komfyrvakter som følger NEK 400 og NEK EN 50615.

Dessuten er det forsikringsselskaper som gir deg rabatt på forsikringspremien dersom du har installert en godkjent komfyrvakt.

For mer informasjon om komfyrvakter kan du gå inn på DSB (Direktorat for Samfunnssikkerhet og Beredskap) sitt innlegg om en sikker hverdag i hjemmet ditt. 

Les om MicroSense komfyrvakt her.