Lys og varme i åtte bygg skal styres fra BRAID

Karmsund videregående skole i Haugesund har ca 1000 elever, 200 ansatte, aktivitet og undervisning både på dag- og kveldstid, på over 21 000 kvadrat i totalt åtte ulike bygg. Det sier seg selv at dette krever en god del ressurser til romstyring; rett luft, temperatur og belysning i hvert rom, i hvert bygg, til enhver tid og til hver sin bruk.

Men med nytt automasjonsanlegg fra Helgevold vil hele skolen innen neste skoleår kunne styres fra ett eneste system, hvor alle funksjoner er samlet på en plass, tilgjengelig på nett.

Framtidsrettet toppsystem er bra id = BRAID
BRAID er den norske utgaven av FINstack. Et system som var installert på over 50.000 anlegg fordelt over 20 land i 2021. Helgevold er OEM-partner av FINstack/BRAID. BRAID er en felles skybasert plattform for alle automasjonssystemer, og er en sikker integrasjon av tredjeparts skytjenester som du har tilgang til via hvilken som helst nettleser.

– Til nå har vi hatt fire ulike systemer for å kunne kontrollere og styre lys, luft og temperatur i hvert rom.  Det har vært krevende og lite oversiktlig. Når det nye skoleåret starter opp igjen på høsten, vil vi enkelt kunne klikke oss inn på ett system hvor vi får overblikk og kontroll på alle rom i alle bygg, sier driftsleder ved Karmsund vgs, Egil Sander Thuestad.

Noen av byggene er fra 1965, mens andre er fra 2005. Systemene som har vært brukt til nå, er fra ulike leverandører. Med så stort spenn i bygningsmassen, blir automatiseringsprosessen både omfattende og kompleks. Mye av jobben frem til nå er har gått ut på kartlegging og få de ulike systemene til å snakke samme standardiserte språk, sier Ole Ronny Andersen, teamleder automasjon i Helgevold Elektro.

– Når vi nå samler alle bygg i ett og samme system, vil det gi mange fordeler til byggeier og de som står for driften hver dag. Systemet kan man få tilgang til og bruke i en hvilken som helst nettleser eller fra mobilen, noe som gjør det mer tilgjengelig en systemer som må installeres på en pc.  Det er også uten tvil mye mer brukervennlig og enklere å navigere i.  Blant annet har vi brukt mye fargevisualisering: Når du logger deg på systemet, og du ser at et av rommene er rødt, vil det bety at det er varmere i rommet enn det bør være, og man kan da regulere temperaturen, sier Andersen.

Utover brukeropplevelsen, vil nytt automasjonsanlegg også vise igjen på strømregningen. Bruk og kostnad på strøm vil vises og bli automatisk oppdatert i systemet.

– Med bedre oversikt over rommene i hvert bygg, hvor man enklere kan styre strømbruken på både lys og temperatur, vil det naturlig nok også være lettere å gjøre innsparinger, ved å tilpasse bruken til behovet. Ved hjelp av BRAID vil man også kunne planlegge hvilken temperatur hver enkel varmepumpe skal ha i lengre tid fremover. I en slik kalender kan man legge inn dager hvor man vet det ikke skal være aktivitet i byggene, slik at varmepumpene da skrur ned temperaturen, forteller Andersen.

– Dette vil uten tvil vise igjen både på effektivisering og på driftskostnader. Vi ser virkelig frem til å få et bedre overblikk og et mer brukervennlig system.

Det at toppsystemet BRAID har en skyløsning gjør det veldig enkelt å gjøre justeringen ved at man slipper å gå mange unødvendige steg for å logge inn på systemet.

Andre kunder vi har levert BRAID til:

  • Tysvær Kommune (toppsystem for alle bygg)
  • Kristen Videregående Skole (SD-anlegg)
  • Bo Andren (SD-anlegg)
  • Stølsberg botiltak (SD-anlegg)
  • Karmsund Havn (SD-anlegg)
  • Tysværtunet (toppsystem for alle bygg)
  • Vindafjord Kommune (toppsystem for Vann og Avløp)