Er hjemmet ditt brannsikkert?

Noe av det vi er mest avhengige av at fungerer som det skal i hjemmet vårt er el-anlegget. Dersom du ikke husker sist du så over el-anlegget for å få en oversikt, kan være på tide å gjør det nå.

Hva burde du tenke over?

Hvor lenge siden er det siden sikringsskapet ble montert? Elektriske anlegg har en begrenset levetid på rundt 25 til 30 år, avhengig av vedlikehold undervegs. Dersom det elektriske anlegget ikke har fått vedlikehold kan det bli dyrt dersom det skulle oppstå brann, eller dersom det trengs total utredning av anlegget.

Har bruken endret seg fra det ble installert til i dag? Dersom du har en helt annen bruk i dag enn da anlegget ble satt opp, er det viktig å ta en kontroll av anlegget.

Pleier sikringen å gå ofte? Sikringen går som regel når det har oppstått en feil eller kursen har blitt overbelastet. Sikringen er der for at vi skal være trygge, så dersom sikringen går ofte kan det være et tegn på at det er lurt å ta en el-kontroll.

Er det nok stikkontakter, eller bruker du mange skøyteledninger? Å ha mange skøyteledninger som hele tiden er tilkoblet øker brannfaren. Du kan enkelt bestille installasjon av kurs og stikkontakt her, i vår nye nettbutikk.

Ta en liten sjekk: Hva skal du se etter?

Hvordan ser el-anlegget ut? Sorte eller brune områder er et klart tegn på at det er på tide med en el-kontroll. Sjekk også at overspenningsvernet ikke har endret farge på indikatoren. Dersom fargen er endret må overspenningsvernet byttes.

Når var sist du testet brannalarmen? Det er lurt å teste brannalarmen hver måned og bytte batteri hvert år. Dersom den gir fra seg lyder som høres ut som korte pip, betyr det at batteriet må byttes. En brannalarm har en levetid på åtte til ti år, men dersom sensoren blir skitten eller støvete vil levetiden være kortere. Les mer om brannalarm her.

Bruker du ofte løse ovner? Pass på at du ikke går ifra varme ovner når du forlater hjemmet ditt. Dersom du har lett for å glemme å dra ut stikkontakten er det lurt å prioritere å bruke fastmonterte ovner der det er mulig. Pass på at ovnen ikke er tildekket av for eksempel gardiner eller står for nærme møbler.

Hold hjemmet ditt brannsikkert: Tenker du over hvordan du forlater huset?

Går du fra maskiner som ikke er ferdige? Oppvaskmaskin, vaskemaskin og tørketrommel burde kun være i drift mens noen er hjemme og ikke sover. Brannstatistikk.no viser at blant elektrisk utstyr er det vaskemaskin og tørketrommel som startet flest branner i 2019.

Husker du å skru av komfyren? I følge Brannstatistikk.no er komfyrbranner som oppstår ved mat eller gjenstander på komfyrvaren den absolutte verstingen når det gjelder boligbranner. I den travle hverdagen er det dessverre fort gjort å glemme å skru av komfyren. Bestill komfyrvakt i nettbutikken vår.