En lys investering for fremtiden

I Skjold-hallen i Tysvær er det full aktivitet fra tidlig morgen til sen kveld: Gym og aktivitet for de mer enn 220 skole-elevene på Grinde skole på dagtid. Allidrett, håndball, fotball, og en rekke andre aktiviteter for Skjold Ils 400 medlemmer på kveldstid.

– Hallen har ca 1100 kvadratmeter spilleflate, og er mye i bruk.  Vi opplevde ofte at lysene ble stående på selv om hallen ikke var i bruk. Det var fort gjort å glemme dem. Med de høye strømprisene ble dette selvsagt en større utfordring for oss. Etter hvert som strømprisen økte, måtte vi spørre oss selv: skal vi bruke penger på å oppgradere lysanlegget, eller skal vi bruke penger på unødvendige strømkostander, forteller leder i Skjold IL, John Inge Ulvøy.

Belysningen i idrettshallen bestod av totalt 48 armatur, og hadde et gammelt system, som var vanskelig å oppgradere.  Hallen er også delt inn i 3 soner, men med det gamle systemet måtte man ha full belysning i alle soner, eller ingen.

– Vi kontaktet Helgevold Elektro, som er vår sponsor.  Helgevold ga oss ikke bare gode råd om hvordan vi best kunne få et optimalt lyssystem, men som faktisk også gjorde beregninger som viste hva vi kunne spare på å investere i nytt lyssystem. Det var nyttig for oss, og ikke minst en viktig «dytt» for å få oss til å gå for full utskifting. For mange idrettslag av vår størrelse vil en slik investering være betydelig for lagets økonomi. Det er derfor viktig å kunne se hvilke besparelser man får over tid. Denne investeringen vil spare oss for 45 000-50 000 kroner i året i strømutgifter. Det er 50 000 kroner ekstra å bruke på aktivitet i laget, sier Ulvøy.

Det viste seg også at idrettslaget fikk mange bonuser ved å bytte ut belysningen i idrettshallen.

– De 48 armaturene er byttet ut med 30 ledlys. I tillegg har vi fått mye bedre lysforhold, og vi har fått tidsstyring på systemet, slik at lysene ikke står unødvendig på. Vi kan også styre belysningen i hver enkelt sone etter hvilken aktivitet som er. På toppen vet vi jo også at dette er et viktig miljøbidrag også, sier Ulvøy.

Teamleder privatmarked i Helgevold, Morten Frøland, ledet arbeidet da Helgevold skiftet ut lyssystemet i hallen i Tysvær.

– Det koster å vedlikeholde gamle lyssystem i haller som dette. Ved å bytte dem ut til nye ledlys og oppgradere systemet, får man ikke bare bedre lysforhold, men investeringen spares også inn igjen i løpet av få år. Det blir nok flere obs på når strømprisen øker. Dette gjelder både idrettshaller og mange større produksjonshaller, men også i private husstander. De fleste hjem med gammel belysning kan gjøre små og store investeringer som ikke bare gjør lysopplevelsen i hjemmet mye bedre, men det kan også være en økonomisk gevinst også. Å oppgradere lysene er et utelukket smart grep, en gunstig investering og et viktig miljøtiltak, sier Frøland.