Bygg bolig for fremtiden med KNX

Skal du bygge smarthus er det ekstra smart å installere KNX. Det er et fleksibelt styringssystem som er lett å bygge videre på etter hvert som teknologien åpner for flere muligheter eller du ønsker et hus som er enda smartere.

Det er selvsagt kunden som bestemmer ut fra sine behov og ønsker. Men Jan Halvard Andersen i Helgevold Gruppen innrømmer at KNX er førstevalget dersom man skal bygge en ny bolig. KNX er et kablet system som har mange fordeler.

– Det er et velprøvd og sikkert system som er utviklet gjennom 30 år. Det finnes utrolig mange komponenter på markedet som er kompatibelt med KNX-teknologien, derfor er det enkelt å bygge videre på. De fleste velger å bygge ut etter den første enkle smarthusløsningen i huset sitt. Når man blir oppmerksom på mulighetene, vil mange ha flere funksjoner knyttet til systemet, sier han. Andersen trekker også frem at et kablet system ikke forstyrres av elektriske apparater i huset. Med KNX og et toppsystem for eksempel Home Link, Sensio eller Controll 4 blir tilgangen til internett stabil.

Opptatt av funksjonalitet og design

For kunder som er opptatt av funksjonalitet og design i ypperste klasse så anbefaler Andersen KNX. Her får du lekre multibrytere som kan styre alle lysene i stua, kjøkkenet ditt og det du måtte ønske. Legg til senarioer som Kos, så  får du dimmet alle lysene med ett tastetrykk på bryteren. Ved å velge en multibryter til KNX slipper man rekken av brytere og termostater i stua/kjøkkenet/badet og legger alle lyskilder og termostater inn på én og samme bryter. I stedet står det igjen et lite og diskret, men likefullt stilrent styringsdisplay.

-Vi har kunder som velger KNX mye på grunn av brytere som denne for å få det designet de ønsker i hjemmet sitt.

Bildet viser to ulike multibrytere til KNX fra Schneider Electric. Trykk på lenken for å lese mer om KNX Multitouch bryteren fra Schneider Electric.

Høy kompetanse
Når du først har installert et smarthussystem, er det ingen grenser for hva du kan koble til av nyttige funksjoner. De betjenes enkelt med brytere på veggen, trådløst fra pc eller fra mobiltelefon. Hele poenget er å redusere det totale energiforbruket, bedre komforten, heve sikkerhetsnivået og gjøre hverdagen litt enklere.
– Målet vårt på sikt er at smarthusløsninger ikke skal være dyrere enn konvensjonelle løsninger, forteller Andersen.
Vi er ikke der helt enda, men siden vi er mange og har spisskompetanse innen alt fra elektro, automasjon og telecom kan vi levere kvalitetssystemer til konkurransemessige priser. Vi har også egne programmerere som jobber med dette daglig, og som har kompetanse med mange ulike styresystemer til privat- og bedriftsmarkedet.

Trådløse installasjoner for rehabilitering

Helgevold Gruppen leverer også styringssystemene Z-wave og X-comfort, disse er blant de største systemene i Europa. Fordelen med å velge ett system som Z-wave eller X-comfort er at det er trådløst og man slipper å legge opp rør i veggene. Derfor er dette optimalt dersom man skal rehabilitere et hus, og ikke ønsker å åpne alle vegger og tak. Ved rehabilitering er derfor trådløse systemer å foretrekke. Det kommer også flere og flere produkter på det norske markedet som kjører på z-wave standarden og som er mer plug-and-play om du ønsker å bygge dette ut selv.