4 tips for å skape stemning i stuen

Lag en stemningsfull atmosfære i stuen din ved hjelp av belysning.

Vi tilbringer mye tid i hjemmet vårt, og stuen er et oppholdsrom som brukes til flere anledninger. Uansett hvordan du bruker stuen, så er det viktig med god belysning for dine behov. Her får du fire tips til hvordan du kan lage en stemningsfull atmosfære i stuen i høst.

1. Plassering av lyskilder

Nøkkelen til å få koselig stemning i et rom er belysning. Dersom du kan, demp lyset fra taket eller skru det helt av og la mindre lyskilder ta over. Det er viktig å finne en balanse. Det burde være lyst nok til å kunne se rundt om i rommet, men ikke så lyst at du har lyst å finne fram solbrillene. Plasser lyskildene rundt om i rommet slik at det ikke blir noen store områder uten tilgjengelig lys.

Når du plasserer lyskildene rundt i rommet, tenk over hvilken aktivitet du mest sannsynlig kommer til å gjøre. Dersom du tenker å kose deg med en god bok, kan det være perfekt med en leselampe over sofaen eller godstolen. Dersom du heller har tenkt å se en film, kan det hende at en leselampe gir for mye lys og tar bort hjemmekino-opplevelsen. En bordlampe med demping kan være perfekt å plassere et stykke unna skjermen dersom du ikke vil se på TV i totalt mørke. Og husk, ikke vær redd for å prøve deg litt frem og teste ut nye løsninger.

2. Velg riktig lyspære

Fargen på lyset i stuen har mye å si for stemningen, derfor er det lurt å velge rett lyspære. For et varmt og komfortabelt lys kan du velge en pære med 2500 kelvin. For et litt hvitere/kaldere lys som fremdeles gir en komfortabel atmosfære kan du velge en pære med 2700-3000 kelvin. Fargen på lyset er selvfølgelig smak og behag, men det er lurt å ha i bakhodet at fargen på lyset har mye å si for hvilken stemning rommet får.

3. Levende lys

Denne sier seg sikkert selv, men levende lys er den perfekte måten å skape liv og stemning i hvilket som helst rom. Telys, kubbelys eller lysestaker kan brukes som pynt året rundt. Plasser de litt rundt omkring eller samle de på en plass og nyt stemningen levende lys gir stuen. Frisk opp interiøret ved å velge en ny farge på kubbelyset eller lysestakene neste gang du kjøper inn. Når du tenner levende lys må du alltid huske å slukke før du forlater rommet. Minner også om å sjekke batteriet i røykvarsleren årlig.

4. Små forandringer

Hva gir vel mer stemning enn å være fornøyd med eget hjem? Bruk litt tid på å tenke over flyten i rommet. Er møblene plassert på den beste måten? Er pynten plassert slik du vil ha den? Ikke vær redd for å flytte på ting du allerede har. Små forandringer kan gjøre mye forskjell, spesielt om det er lenge siden sist du flyttet/plasserte dekor og møbler.

Bla gjennom galleriet til venstre for å få inspirasjon til stuen din.