Trygg julebelysning

Det er endelig på tide å pynte til jul, men visste du at kravene til julelys er minst like strenge som til annet el-materiell?

1. Sjekk de gamle julelysene

Har du  loftet fullt av lysende dekorasjoner og julelenker med lys som skal henges opp i år også? Det er viktig å ta en ekstra sjekk på alt av elektrisk pynt før du setter støpselet i stikkontakten. Se gjerne etter misfarging, svimerker og brudd. Dersom lysene på samme lenke lyser ulikt og blinker, kan det ofte være tegn på skade og bør sjekkes nærmere opp.

2. Kontakt en elektriker

Det er veldig viktig at det elektriske anlegget ditt tåler all julebelysning, spesielt om du har planer om store mengder med lys. Ta kontakt med oss så hjelper vi deg.

3. Utebelysning

Julebelysning er ikke lenger bare julebelysning, men det har gjerne blitt det vi kaller for vinterbelysning. Det har blitt normalt å henge opp lenkene allerede i oktober, og tas ikke ned før nærmere februar. Det er her viktig å kun bruke skjøteledninger som er godkjent for utendørs bruk. Trenger du flere stikkontakter? Helgevold stikker gjerne innom og hjelper deg.

4. CE-merkingen

Julelys bestilles ofte på nett, eller blir kjøpt på en billig butikk du ikke vet om du kan stole på. Det er viktig å være oppmerksom på at CE-merkingen er slik den vises på nettsidene til Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap. Det finnes tilfelles av falsk CE-merking, som du kan lese om her.

5. Velg LED-belysning

Det er ingen hemmelighet at julebelysning trekker mye strøm. Velger du LED i julelysene gjør du både miljøet og lommeboka en tjeneste ettersom disse trekker mye mindre strøm.

6. Skru av lysene om natten

Det er ingen tvil om at julebelysning skaper god stemning i hjemmet, men det er ingen grunn til at det trenger stå på hele døgnet. Skru dem av for natten eller hvis du skal være bortreist. En tidsbryter er en smart løsning her.

7. Unngå ledninger i klem

Har du ledninger som ligger i klem i for eksempel vinduskarmen? Disse er mer utsatt for skade, og kan dermed være farlige å ta på og utgjør i tillegg en brannfare.

Publisert: 02. desember 2019
Del saken på facebook