Lavenergibygg i særklasse

Olav Sæbø og Skåregaten Eiendom AS er en byggherre litt utenom det vanlige. De er opptatt av å være fremtidsrettet og tenke miljøeffektivitet i sine bygg. Fremtiden trenger grønne energieffektive løsninger, og det resulterte i et hypermoderne nybygg og total renovering av et gammelt bygg til fremtidens standard og krav.

Utleiemarked i Haugesund sentrum som til tider er trått og det er vanskelig å skille seg ut i mengden av eldre restaurerte bygg i sentrumskjernen. For å skille seg ut falt valget på et lavenergibygg med det beste energimerket. Dette er et lite stykke pionerarbeid i Haugesund. Når man tenker at bygninger i dag står for 40 % av energibruken og 40 % av klimautslippene i Norge i dag, skjønner man hvor viktig det er å tenke på dette som byggherre. Olav Sæbø forteller at dette har krevd noe mer av selve prosjekteringsprosessen, men at det ikke nødvendigvis trenger å bli så mye dyrere når man tar alle kostnadene ved bygget over tid. Man får høyere leieinntekter og inntjeningstiden er kortere enn man før har anslått. Vi ser også at statlige leietakere nå ser etter energieffektive bygg, og fokuset på bærekraftige utvikling har akselerert.

Nybygget
Nybygget er et lavenergibygg, i energiklasse A, og med en meget god løsning på inneklima via blant annet vannbåren varme og fri kjøling. Bygget huser nå blant annet Hi-Fi klubben og Haubo. Lavenergibygget er i Energiklasse A, noe som vises godt ser man på strømregningene. Olav Sæbø forteller at kunden ikke trodde det kunne stemme da de så hvor lav strømregningen var. En annen ting er at man har et stabilt inneklima på 22 grader året rundt. Et sunnere inneklimma betyr mer produktive arbeidstakere, og kan kanskje forklare hvorfor flere leietakere får øynene opp for slike bygg.

«Leietakerne trodde ikke at det kunne stemme da de så hvor lav strømregningen var»- Olav Sæbø

Helgevold Gruppen har levert alt av elektroinstallasjoner til dette flotte bygget. Vi har også installert nødlys og brannvarsling samt fiber og spredenett for tele og data.

Rehabiliteringen
Prosjektet med Breidablikkgården omfattet også totalrenovering av et gammel og slitent 80-tallsbygg. Dette ble pusset opp i samme ånd som nybygget – til et energieffektivt bygg, som gikk fra 1980 standard til 2017 standard. Bygningene er knyttet sammen via en glass gård. Målsetningen med oppussingen var å utnytte samme lavenergiteknologi fra nybygget for å løfte det gamle bygget. Dette ble derfor tatt inn prosjekteringen av nybygget i tidlig fase, hvor man la opp til riktig dimensjonering og nødvendig kapasitet til å dekke renoveringen av det gamle bygget.

Helgevold Gruppen kom inn i siste etappe på rehabiliteringen av 80-talls bygget. Her leverte vi belysning, datanettverk, elektro og brannvarslingsanlegg på ca. 400m2 fordelt på 2 kontor etasjer. Prosjektet var preget av komprimert byggetid, endringer og synlig installasjoner i himling som krever ekstra presisjon av monteringen. I kontorlokalet var det også glasstak på møterom som gjør at lokalet skiller seg ut fra klassiske møteromsinstallasjoner. Dette var et spennende prosjekt der byggherre har vært involvert hvert steg på veien, og sammen har vi fått til gode løsninger på elektroinstallasjonen.

Det er gledelig å samarbeide på prosjekter hvor byggherre tar eierskap, har visjon og ser muligheter og potensiale der andre ser en falleferdig bygård.